Αρχική arrow Η Μήθυμνα arrow Αξίζει να δείτε
 
  • Greek
  • English
Αξίζει να δείτε

Η Μήθυμνα ( αρχαία ονομασία) ή Μολυβος (βυζαντινή ονομασία) είναι ένας τόπος που από μόνος του αποτελεί αξιοθέατο.  Ειναι μια μικρή πολιτεία ριζωμένη πάνω στο βράχο, με έντονο βυζαντινό χαρακτήρα. Στεφανωμένη με το Μεσαιωνικό της Κάστρο απλώνεται ως την θάλασσα μέσα από δαιδαλώδη καλντερίμια και πετρόχτιστα διόροφα σπίτια χτισμένα κολλητά το ένα στο άλλο δημιουργώντας την αίσθηση τείχους.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Τα περισσότερα παραδοσιακά κτίρια είναι διώροφα χτισμένα με πέτρα και ξύλο. Όταν ο επάνω όροφος είναι χτισμένος με ξύλο οι τοίχοι προεξέχουν από το περίγραμμα του ισογείου και σχηματίζουν «σαχνισιά» που μεγαλώνουν τον κεντρικό χώρο κατοικίας.
Κάποια απ’αυτά τα κτίρια είναι το αρχοντικό Γιαννάκου, το οίκημα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (παλαιό Αρχοντικό Κράλλη) και η  Δημοτική Πινακοθήκη που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα  και είναι διακοσμημένα με περίτεχνες τοιχογραφίες από την λαϊκή μας παράδοση.

ΚΑΣΤΡΟ
Το Κάστρο αποτελεί σημείο αναφοράς γύρω από το οποίο εκτείνεται η πόλη σε σχήμα ημικυκλίου. Τα αρχαιότερα τμήματα του χερσαίου τείχους το οποίο είχε μήκος περίπου 2900μ.  χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα π.Χ. Το 1442μ.Χ λόγω συχνών επιδρομών των Τούρκων στο νησί οι Γατελούζοι κάνουν αμυντικά έργα κι ένα από αυτά είναι η επισκευή του Κάστρου της Μήθυμνας με κατασκευή υπόγειας σύρραγγας προς την παραλία. Μέσα στο ίδιο το Κάστρο μαρτυρείται παλαιότερα και η ύπαρξη άλλων κτισμάτων. Σήμερα καταλαμβάνει περιορισμένο χώρο με περίμετρο 310 μέτρα.

ΑΡΧΑΙΑ ΜΗΘΥΜΝΑ
Η γεωγραφική θέση της Αρχαίας Μήθυμνας τοποθετείται στη βόρεια ακτή του νησιού απέναντι απ’ την Τρωάδα. Η πόλη θεωρείται ότι ήταν κτιμένη σε μια χερσόνησο προς το Λιμάνι και προστατευόταν από μια σειρά φυσικά υψώματα. Από την πλευρά της ξηράς η οχύρωση της ήταν αποτελεσματικότερη γιατί το τείχος ακολουθούσε την οχυρή γραμμή της λοφοσειράς. Παρόλα αυτά η αρχαιολογική έρευνα δεν έχει αποκαλύψει εώς τώρα ερείπια οικιών ή δημοσίων κτιρίων. Έτσι δεν μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της  έκτασης της αρχαίας πόλης.
Τα αρχαιολογικά ευρύματα των διαφόρων ανασκαφών βρίσκονται στο ισόγειο του αρχαιολογικού μουσείου Μυτιλήνης αλλά γίνονται προσπάθειες για επανάκτηση τους.

ΑΡΧΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ
Στην είσοδο του χωριού απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο υπάρχει χώρος ανασκαφής με πέτρινες λάρνακες και ερείπεια τοίχου που είναι χτισμένος με τον χαρακτηριστικό Λεσβιακό πολυγωνικό τρόπο χτισίματος της πέτρας. Χρονολογούνται από την Αρχαϊκή περίοδο. Λίγα μέτρα πιο πέρα στην ευθεία του δρόμου προς το λιμάνι απέναντι από την εθνική τράπεζα υπάρχει άλλη ανασκαφή με λάρνακες που δείχνει να είναι η συνέχεια του αρχαίου νεκροταφείου.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Στο κέντρο της Αγοράς πάνω από τη στοά βρίσκεται το Συνεδριακό Κέντρο της Μήθυμνας. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ήταν Τζαμί. Με την απελευθέρωση γκρεμίστηκε ο Μιναρές και σήμερα υπάρχει μόνον η βάση του.
Στα χρόνια που ακολούθησαν χρησιμοποιήθηκε ως Λέσχη της Αστικής Τάξης στις αρχές του 20ου αιώνα. Αργότερα έγινε κινηματογράφος. Σήμερα ανακαινισμένο και πλήρως εξοπλισμένο λειτουργεί ως συνεδριακός χώρος με δυνατότητα φιλοξενείας 200 ατόμων. Έχει φιλοξενήσει σημαντικά πανευρωπαϊκά συνέδρια καθώς επίσης και πανεπιστημιακά.
Πάνω από το Συνεδριακό Κέντρο βρίσκεται η Δήμοσια Βιβλιοθήκη με 10.000          τόμους και πολλές σπάνιες εκδόσεις καθώς επίσης και το παραδοσιακό κτίριο του Κέντρου Νεότητος που στεγάζει το Κέντρο Πληροφορικής που χρηματοδοτήθηκε μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας.

ΤΟ ΛΟΥΤΡΟ (ΧΑΜΑΜ)
Λίγα μέτρα μετά τη διχάλα της Παλιάς Αγοράς προς τα πάνω, ένα αδιέξοδο δρομάκι με σκαλοπάτια στο δεξί μας χέρι βγάζει στο Τουρκικό Λουτρό ή Χαμάμ. Από τη μαρμάρινη είσοδο οδηγούμαστε σ’ έναν  μαρμάρινο προθάλαμο κάτω από έναν διάτριτο θόλο κι από εκεί σ’ένα εντυπωσιακό κυκλικό λουτρό με μια σειρά μεμονομένους λουτήρες από μάρμαρο κάτω από έναν επίσης διάτριτο θόλο. Δυστυχώς λόγω μερικής κατάρρευσης του θόλου το κτίριο παραμένει κλειστό για το κοινό. Γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πόρων για την αναστήλωση του.   
ΒΡΥΣΕΣ
Στο Μόλυβο σώζονται πολλές δημόσιες βρύσες της περιόδου της Τουρκοκρατίας με ανάγλυφες επιγραφές και διακοσμήσεις.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Ιδρύθηκε το 1961 και στεγάζεται στην αρχή της αγοράς από την πλευρά του λιμανιού. Στον προαύλιο χώρο της υπάρχει προτομή του συγγραφέα Αργύρη Εφταλιώτη. Φιλοξενεί έργα των Τσαρούχη,  Μπότσογλου και πολλών άλλων γνωστών ελλήνων και ξένων δημιουργών.  

ΣΤΕΓΗ ΤΕΧΝΩΝ "Σ.ΤΡΥΦΩΝ"
Στο Λιμάνι, στον 1ο όροφο ενός από τα παλαιότερα και ωραιότερα κτίρια του Μολύβου βρίσκεται η Στέγη Τεχνών που έχει παραχωριθεί από τον ιδιοκτήτη κ.Στυλιανό Τρύφων στο Δήμο Μήθυμνας για τη φιλοξενία εκθέσεων και άλλων καλλιτεχ νικών εκδηλώσεων.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
Η βασιλική του Ταξιάρχη χτίστηκε το 1795 και είναι ένα από τα σημαντικότερα  αρχιτεκτονικά μνήμεια του Μολύβου.
Ο Άγιος Παντελεήμονας  κτίστηκε το 1844 και παρουσιάζει αρκετά νεοκλασσικά στοιχεία. Είναι έργο του σπουδαιότερου Κάλφα της νεοκλασσικής περιόδου, Στρατήγη Καρέκου από την  Ανεμώτια, ο οποίος έχτισε και την Παναγιά της Πέτρας.
Άλλο αξιόλογο δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής είναι ο ναός της Αγίας  Κυριακής.
Τέλος σημαντικό είναι και το εξωκκλήσι της Αγίας Θεοκτίστης της Μηθυμναίας που βρίσκεται στην έξοδο του χωριού στο δρόμο προς την Εφταλού και είναι χτισμένο σε κυκλαδίτικο σχέδιο. Κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου διοργανώνεται πανηγύρι προς τιμήν της Αγίας με περιφορά Ταύρου στο χωριό, ιπποδρομίες και ολονύκτια προετοιμασία του παραδοσιακού φαγητού κισκέκ σε τεράστια καζάνια στον περίβολο της εκκλησίας.  

ΑΡΓΕΝΟΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΛΕΤΑ
Στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Αργένου στο Μουσείο Βαλέτα στεγάζεται Έκθεση Λαογραφικών αντικειμένων, δωρεά των κατοίκων του χωριού καθώς επίσης και η πλούσια βιβλιοθήκη του συγγραφέα Γ. Βαλέτα.

ΣΥΚΑΜΙΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Συκαμιάς στο ισόγειο του Δημοτικού Σχολείου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο με έκθεση με παραδοσιακών αντικειμένων, γεωργικών εργαλίων, χειροτεχνημάτων, άλλων λαογραφικών αντικειμένων καθώς επίσης και προσωπικών αντικειμένων του συγγραφέα Στρατή Μυριβήλη.