Αρχική arrow Η Μήθυμνα arrow Χωριά της Μήθυμνας
 
  • Greek
  • English
Χωριά της Μήθυμνας

ΕΦΤΑΛΟΥ: ΒΑ του Μολύβου μετά το Δημοτικό Κάμπινγκ ξεκινά η Εφταλού. H περιοχή αποτελείται από πολλούς μικρούς ορμίσκους που είναι κατάλληλοι για κολύμπι.Υπάρχουν ξενοδοχεία και χώροι εστίασης σ’ όλη τη διαδρομή. Στο τέλος του ασφαλτοστρωμένου δρόμου υπάρχει η παραλία της Εφταλούς. Είναι οργανωμένη και καθε χρόνο παίρνει Γαλάζια Σημαία για την καθαριότητα και τα κρυστάλλινα νερά της.
Το στολίδι όμως της Εφταλούς είναι η παραλία των Αγιών Αναργύρων που βρίσκεται μετά τις Ιαματικές Πηγές. Στην πραγματικότητα αποτελείται από πολλούς βοτσαλοστρωμένους ορμίσκους με υπέροχα κρυστάλλινα νερά.  Αφήνετε το αυτοκίνητο λίγο πριν τα Ιαματικά και περπατάτε μερικά μέτρα παραλιακά. Υπάρχουν λουτήρες και αποδυτήρια καθώς επίσης  εστιατόριο και ξενώνας στον προαύλιο χώρο της εκκλησίτσας των Αγίων Αναργύρων. Κάθε χρόνο βραβεύεται με Γαλάζια Σημαία.

ΒΑΦΕΙΟΣ: Ένα μικρό χωριό 150 περίπου κατοίκων του Δήμου Μηθύμνης, σκαρφαλωμένο στις δυτικές πλαγιές του όρους Λεπετύμνου στον δρόμο προς Συκαμινέα – Μανταμάδο – Μυτιλήνη, 5 χιλιόμετρα από τον Μόλυβο.
Ήταν ένας αγροτικός οικισμός στα σύνορα αρχαίου «ΤΕΜΕΝΟΥΣ» της αρχαίας Μήθυμνας και πήρε το όνομά του κατά μία παραδοχή από την βαφή των ρούχων και υφαντών των αρχαίων Μηθυμναίων (Βαφεία) που γινόταν εκεί με φυτικά υλικά.
Σήμερα είναι από τους πιο γνωστούς γαστρονομικούς προορισμούς.
Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο του χωριού καθώς επίσης και το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται στο πρώτο μονοπάτι αριστερά από τον κεντρικό δρόμο προς τον Μανταμάδο.
Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται πανηγύρια προς τιμήν των Αγίων, ένα στις 26 Ιουλίου για την Αγία Παρασκευή κι ένα στις 29 Αυγούστου για τον Άγιο Ιωάννη.  

ΑΡΓΕΝΝΟΣ: Στους πρόποδες του όρους Λεπέτυμνος, μόλις 6 χλμ από τον οικισμό του Βαφειού στον δρόμο προς Μανταμάδο-Μυτιλήνη, βρίσκεται η Άργεννος με 240 κατοίκους. Κύριο έσοδο τους είναι η κτηνοτροφία. Λειτουργεί Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός και ιδιωτικά τυροκομία που παράγουν πεντανόστιμα τυριά όπως η γνωστή γραβιέρα Αργέννου. Ο οικισμός έχει αναπτυχθεί περιμετρικά μια πλακόστρωτης πλατείας στην οποία υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία με πανοραμική θέα στις κατάφυτες πλαγιές και το γαλάζιο του Αιγαίου. Αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Βαλέτα και το Ναό του Αγίου Γεωργίου (1838). Κάθε χρόνο μετά το Πάσχα (23 Ιουλίου) διοργανώνεται πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου στην πλατεία του χωριού.

ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ: Μόνο 3 χιλιόμετρα από την Άργεννο, μέσα από μια διαδρομή με ρεματιές κατάφυτες με πλατάνια, καστανιές, καρυδιές και φτέρες βρίσκεται ο οικισμός του Λεπετύμνου (Χάλυκα) με 155 κατοίκους. Ο οικισμός αρχικά βρισκόταν στη δεξιά πλευρά του κεντρικού δρόμου κατόπιν όμως εξαιτίας μιας εκτεταμένης καθίζησης του εδάφους και της αστάθειας  που επέφερε καθώς επίσης και της ακαταλληλότητας προς κατοίκιση σπιτιών  μεταφέρθηκε το 1968 σ’ένα πλάτωμα της ρεματιάς στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Αξίζει να επισκεφθείτε το Ναό της Παναγίας με τον υπέροχο κήπο όπου τον δεκαπενταύγουστο γίνεται διήμερο γλέντι με ζωντανή μουσική.    

ΣΥΚΑΜΙΑ: Μόλις 2 χιλιόμετρα από το Λεπέτυμνο βρίσκεται η πανέμορφη Συκαμιά, το χωριό του παγκοσμίου φήμης Έλληνα λογοτέχνη Στρατή Μυριβίλη.
Τα πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια της χτισμένα αμφιθεατρικά σε μια κατάφυτη ρεματιά του όρους Λεπέτυμνος, τα  πλακόστρωτα στενά καλντερίμια της και η μοναδικής ομορφιάς πλατεία της με τα παραδοσιακά καφενεδάκια και του αργούς, ήρεμους ρυθμούς της κάνουν τη Συκαμιά έναν ξεχωριστό οικισμό, πραγματικό στολίδι του Δήμου Μήθυμνας.
Εδώ αξίζει να επισκεφθείτε το αξιολογότατο Λαογραφικό Μουσείο που δημιούργήθηκε από δωρεές των κατοίκων του χωριού με την επιμέλεια του Σύλλογου Γυναικών Συκαμιάς «Η Αγία Φωτεινή» και στεγάζεται στο ισόγειο του Δημοτικού Σχολείου Συκαμιάς.
Επίσης μπορείτε να δείτε το πατρικό σπίτι του συγγραφέα Στρατή Μυριβήλη καθώς επίσης  και την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής που χρονολογείται από το 1850 περίπου. Κάθε χρόνο, ένα μήνα μετά το Πάσχα διοργανώνεται πανηγύρι στην πλατεία της Συκαμιάς προς τιμήν της Αγίας.

ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ: Κατηφορίζοντας από τη Συκαμιά φθάνουμε στο γραφικό λιμανάκι της Σκάλας Συκαμιάς. Η Παναγιά Γοργόνα, το λευκό εκκλησάκι πάνω στον βράχο, ενέπνευσε τον συγγραφέα Στρατή Μυριβήλη να γράψει το ομώνυμο μυθιστόρημα του.Εδώ θα χαλαρώσετε δοκιμάζοντας εξαιρετικά εδέσματα στις παραδοσιακές ψαροταβέρνες ή θ’ απολαύσετε τον καφέ σας παρακολουθώντας την κίνηση του λιμανιού. Η μαγεία του τοπίου θα σας συνεπάρει.