Μήθυμνα (Μόλυβος) Λέσβος | 22530-71990

Ελαιόλαδο

Από τους προϊστορικούς ακόμη χρόνους το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη διαφόρων αναγκών. Η Λέσβος από την αρχαιότητα είναι συνδεδεμένη με το εξαιρετικό ελαιόλαδο και την παραγωγή προϊόντων από την ελιά.
Όλο το νησί είναι σκεπασμένο από ένα πλήθος ελαιόδεντρα που σχηματίζουν ένα τεράστιο και πελώριο ελαιόδασος. Το εξεραιτικό και φίνο στην γεύση ελαιόλαδο αποτελούσε για χρόνια την κυριότερη πλουτοπαραγωγική πηγή εισοδήματος των κατοίκων όλου του νησιού. Αυτό συντέλεσε και στην ανάπτυξη πλήθος ελαιοτριβείων, εργοστασίων αποθήκευσης και συσκευασίας, σαπωνοποιϊων, αντιπροσωπειών, τα οποία έφεραν τεράστιο πλούτο και ευημερία στο νησί για πολλά χρόνια. Το ελαιόλαδο είναι φυσικά
χαμηλό σε χοληστερόλη, έχει λιγότερο βλαβερές και περισσότερο ευεργετικές ιδιότητες σε σύγκριση με άλλα φυτικά έλαια. Δεν είναι μόνο εύγευστο αλλά και ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της λεγόμενης Μεσογειακής Διατροφής.

Κατηγορίες Ελαιολάδου:
Παρθένο Ελαιόλαδο: ονομάζεται το λάδι που εξάγεται από τις ελιές με μηχανικές και άλλες μεθόδους, οι οποίες δεν μεταβάλλουν τις βασικές του ιδιότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα απολύτως φυσικό προϊόν, το οποίο διατηρεί τη γεύση όπως και τα χημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά της ελιάς. Το παρθένο ελαιόλαδο αποτελείται από τρία αναγνωρισμένα επίπεδα ποιότητας.
Έξτρα: Ελαιόλαδο με τα καλύτερα γευστικά χαρακτηριστικά και με επίπεδο οξύτητας που δεν ξεπερνάει το 1%.
Μέτριο: Ελαιόλαδο με καλή γεύση και επίπεδα οξύτητας που δεν ξεπερνούν το 3,3%
Δυνατό: Ανεπαρκής γεύση ή επίπεδα οξύτητας άνω του 3,3%
Ραφιναρισμένο Ελαιόλαδο: Λάδι το οποίο λαμβάνεται από το ραφινάρισμα παρθένου ελαιόλαδου του οποίου η γεύση και / ή τα επίπεδα οξύτητας το καθιστούν μη ικανοποιητικό για άμεση κατανάλωση. Αυτό είναι ένα υγιεινό και απολύτως αποδεκτό διατροφικό προϊόν χωρίς όμως τη γεύση του παρθένου ελαιόλαδου.
Ελαιόλαδο: Παρασκευάζεται αναμειγνύοντας το ραφιναρισμένο και το παρθένο ελαιόλαδο. Είναι ένα τυποποιημένο προϊόν στην αγορά και οι ιδιότητές του βρίσκονται κάπου ανάμεσα σ’αυτές των δύο προηγούμενων κατηγοριών.

ΤΟ ΦΗΜΙΣΜΕΝΟ ΛΑΔΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ:
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη Λέσβο χωρίς τα ελαιόδεντρά της που ασημίζουν κάτω από το άπλετο φως του ήλιου.
Εκτός από τη θάλασσα, κανένα άλλο αγαθό της φύσης δε δέθηκε τόσο πολύ με τον Ελληνικό χώρο, όσο η ελιά και το λάδι της, που έθρεψε τόσους πολιτισμούς, από τη βαθιά αρχαιότητα έως σήμερα.
Στη Λέσβο σήμερα υπάρχουν πάνω (11.000.000) έντεκα εκατομμύρια ελαιόδεντρα σε έκταση 465 χιλ στρεμμάτων με μέση παραγωγή 100.000 τόνους καρπούς ή 20.000 τόνους ελαιολάδου.
Ασύγκριτο σε γεύση, άρωμα και με καλύτερους και με τις καλύτερες διατροφικές ιδιότητες, το ελαιόλαδο της Μυτιλήνης είναι ένα αληθινό δώρο της Λεσβιακής φύσης. Αυτό το φημισμένο ελαιόλαδο πηγή υγείας και βασικό συστατικό της διατροφής του σύγχρονου καταναλωτή.
Στη Λέσβο καλλιεργούνται δυο ποικιλίες ελιών.
Η μία, τοπικής προέλευσης, καταλαμβάνει το 65% των ελαιώνων προς τα νότια και νοτιανατολικά του νησιού και λέγεται “Κολοβή”.
Η άλλη, λέγεται “Αδραμυτινή” με ποσοστό 30% σε αμιγείς ελαιώνες που καλύπτουν το βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της Λέσβου, ενώ μικρό ποσοστό 5% καλύπτουν οι λεγόμενες λαδολιές. Και οι δύο όμως δίνουν προϊόν υψηλής ποιότητας από οργανοληπτική και χημική άποψη, που προσφέρεται να χρησιμοποιηθεί και ως βελτιωτικό άλλων ελαιολάδων Ιταλικής και Ισπανικής προέλευσης.
Όπως όλα τα λίπη και τα έλαια η θερμιδική του ικανότητα είναι περίπου 9cal/gr. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε φαινόμενα οξείδωσης και είναι από τα έλαια.
Το γεγονός ότι το λάδι έχει κατάλληλη αναλογία κεκορεσμένων και ακόρεστων οξέων που το κάνει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μεσογειακής δίαιτας, της οποίας η αξία και η προσφορά στην αποφυγή σιβαρών ασθενειών και κατ’ επέκταση στη μακροβιότητα του ανθρώπου έχει παγκόσμια αναγνωριστεί.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο πολλοί ελαιοπαραγωγοί στρέφονται στην βιολογική καλλιέργεια της ελιάς με αποτέλεσμα να παράγονται εξαιρετικής ποιότητας βιολογικό ελαιόλαδο με πολλές διακρίσεις σε διαγωνισμούς ελαιολάδου