Μήθυμνα (Μόλυβος) Λέσβος | 22530-71990

Ούζο

Ούζο με παράδοση…
Το ούζο είναι ένα ελληνικό ποτό με τεράστια ιστορία και θεωρείται και εθνικό ποτό.
Η ιστορία του ούζου ανάγεται στην αρχαιότητα . η σύγχρονη παραγωγή ούζου εντάθηκε τον 19Ο αιώνα όταν απελευθερώθηκε η Ελλάδα, με την μεγαλύτερη ανάπτυξη παραγωγής να γίνεται στη Λέσβο, όπου διεκδικεί και τον τόπο καταγωγής του ποτού.

Η Ιστορία του ποτού αυτού, είναι μια δική μας ιστορία κι ένα μεγάλο επίτευγμα της παραδοσιακής τέχνης των ποτοποιών του τόπου μας. Είναι ποτό που διακρίνεται από μια ευχάριστη επιθετικότητα που ισορροπεί την πλημμυρίδα των αρωμάτων του, φέρνοντας επανάσταση στις αισθήσεις και προσφέροντας τη γλυκιά ανάμνηση και χαρά κάθε ξεχωριστής στιγμής στη ζωή.
Ένα σωστό και ισορροπημένο ούζο, περιέχει μέχρι και 46% αλκοόλ, ώστε να μπορεί να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ανεπηρέαστο από τις κλιματολογικές συνθήκες και να αντέχει στο χρόνο, διατηρώντας το άρωμα και τη γεύση του.

Η παραγωγή του κατ’ εξοχήν Ελληνικού αυτού ποτού, που έχει ταυτιστεί απόλυτα με την Ελληνική ψυχή, τη φιλοξενία, τη θάλασσα και τον καταγάλανο ουρανό, είναι μια τέχνη επίπονη αλλά και προκλητική.
Πίνεται σκέτο ή με πάγο ενώ προσθέτοντας νερό θα δείτε να εμφανίζεται ένα πλούσιο γαλάκτωμα, το οποίο είναι και ένδειξη της υψηλής του ποιότητας.
Ο μεζές (κυρίως θαλασσινός) είναι ουσιαστικά ο απαραίτητος συνοδός του ούζου.

Η Λέσβος ουσιαστικά έχει ταυτιστεί με αυτό το ποτό, πράγμα που το μαρτυρούν τα πολλά ποτοποιία της και αυτό γιατί μόνο εδώ συναντάται η ειδική ποικιλία γλυκάνισου  ο οποίος είναι και ο βασικός αρωματοποιός παράγοντας. Σήμερα στην Λέσβο υπάρχουν δεκάδες ποτοποιϊα που παράγουν πολλές και διαφορετικές ετικέτες ούζου.