Μήθυμνα (Μόλυβος) Λέσβος | 22530-71990

Τυριά

Ακόμα και ο Όμηρος στην Οδύσσεια δίνει μια πολύ παραστατική περιγραφή παραγωγής τυριού από αιγοπρόβειο γάλα. Αποτέλεσμα εμπειρίας αιώνων σε συνδυασμό με τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, τα τυροκομικά προϊόντα της Λέσβου και της Λήμνου ξεχωρίζουν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα (και μάλιστα με ονομασία προέλευσης) είναι το Λαδοτύρι Μυτιλήνης, η Φέτα, το Κασέρι και η γραβιέρα, μοναδικά στη γεύση τους και το άρωμά τους.

Οι παραδοσιακές μονάδες τυροκόμησης, εγγυώνται τις ξεχωριστές οργανοληπτικές ιδιότητες του από το ίδιο το γεγονός ότι μεταποιούν το εξαιρετικής ποιότητας και σύστασης αιγοπρόβειο γάλα της περιοχής που θα μπορούσε κάτω από ορισμένες συνθήκες να χαρακτηριστεί και ως οικολογικό.
Η φυσική χλωρίδα και οι τοπικές φυλές αιγοπροβάτων αποτελούν με τη σειρά τους γενεσιουργούς παράγοντες της ανώτερης ποιοτικής σύνθεσης του γάλακτος.

Ένας ακόμα όμως καθοριστικός παράγοντας είναι και ο άνθρωπος-παραγωγός- ο οποίος διατήρησε χρόνια τώρα τον παραδοσιακό τρόπο τυροκόμησης προσφέροντας έτσι στις νέες γενιές το παραδοσιακό και μοναδικό τυρί (Φέτα, Λαδοτύρι, Γραβιέρα, Κεφαλοτύρι, Κασέρι, κλπ) του Νομού.
Το λαδοτύρι παρασκευάζεται παραδοσιακά στη Λέσβο από πρόβειο γάλα και οφείλει την ονομασία του στην συντήρηση του που γινόταν μέσα σε ελαιόλαδο άριστης ποιότητας.
Ωριμάζει για τρεις τουλάχιστον μήνες σε υπόγειες αποθήκες ή δροσερούς θαλάμους και έχει πικάντικη γεύση