Μήθυμνα (Μόλυβος) Λέσβος | 22530-71990

ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ – ΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΓΡΑΦΗ BRAILLE

 

ΠΡΟΣ:  ΜΕΛΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ – ΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΓΡΑΦΗ BRAILLE

Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση υπ. αριθμό.: 91354 του Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων μαζικής εστίασης και αναψυχής οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία (Α.ΜΕ.Α.) επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου.

Βάσει της ελληνικής Νομοθεσίας και συγκεκριμένα κατά το Ν.4488/2017, η Ελληνική γραφή Μπράιλ (Braille) αναγνωρίζεται ως ο τρόπος γραφής των τυφλών Ελλήνων πολιτών. Μετά την επίσημη αναγνώριση της γραφής Braille τα καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής θα πρέπει να διαθέτουν τιμοκαταλόγους σε γραφή Braille για τους τυφλούς. Πρέπει να υπάρχει η σχετική μέριμνα ώστε και οι τυφλοί πελάτες των καταστημάτων για λόγους ίσης μεταχείρισης να έχουν τους καταλόγους τους στην κατά νόμο αναγνωρισμένη γραφή τους και να έχουν ισότιμη πληροφόρηση, όπως και οι βλέποντες.

Το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου έχει έρθει σε επικοινωνία με τον  Φάρο Τυφλών της Ελλάδος μέσω του Επαγγελματικού Εκτυπωτικού Τμήματος Braille, το οποίο διαθέτει την τεχνογνωσία, τον εξοπλισμό και την δυνατότητα να παράγει στη γραφή Braille σε έντυπα, πινακίδες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ανάγλυφες αποτυπώσεις κατόψεων, επαγγελματικές κάρτες Braille και άλλες εκτυπωτικές εργασίες.

Μέσω του εκτυπωτικού τμήματος μπορείτε έρθετε σε απευθείας επικοινωνία και να προβείτε στις εκτυπώσεις των τιμοκαταλόγων – μενού που επιθυμεί η κάθε επιχείρηση.

Οι εκτυπώσεις Braille, γίνονται σε ειδικό εκτυπωτικό χαρτί το οποίο διατηρεί το ανάγλυφο της επιφάνειας, διαστάσεων 30,5 Χ 23 εκ.

Για την δημιουργία, επεξεργασία, εκτύπωση και διόρθωση του πρώτου δοκιμίου το κόστος πρωτοτύπου είναι 10,00 € ανά γλώσσα.

Θα χρειαστεί καθαρό κείμενο του καταλόγου σας σε 2 διαφορετικά έγγραφα word  (ένα για τον κατάλογο στα Ελληνικά και ένα στα Αγγλικά).

Από εκεί και πέρα για κάθε ένα έντυπο η κάθε σελίδα κοστίζει 0,30 €.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα έντυπα της γραφής Braille περιέχουν μόνο καθαρό κείμενο, χωρίς φωτογραφίες και γραφικά, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον όγκο μετεγγραφής. Επίσης σημαντικό να σημειώσουμε ότι η γραφή Braille καταλαμβάνει περισσότερο χώρο, με αναλογία 1 προς 4 περίπου, αλλά δεν έχει διαφορετικά μεγέθη γραμμάτων και γραμματοσειρές.

Για παράδειγμα, για έναν κατάλογο Braille 15 σελίδων (3-4 σελίδες word βλεπόντων περίπου), το κόστος ενδεικτικά θα ανέρχεται στο ποσό των 15σελ.Χ 0.30 €/σελ = 4.5 € στον οποίο αν θέλετε μπορούμε να προσθέσουμε έγχρωμο εξώφυλλο βλεπόντων, με κόστος 0,60 ευρώ το οποίο συνηθίζεται να συνοδεύει τα κείμενα  Braille, με τον τίτλο του ενημερωτικού φυλλαδίου, σχετικές πληροφορίες κλπ αλλά και για την προστασία της ανάγλυφης γραφής. Εφόσον συμφωνείτε για το έγχρωμο εξώφυλλο θα πρέπει να μας το αποστείλετε ηλεκτρονικά.

Διαφορετικά, θα πρέπει να βάλουμε ένα εξώφυλλο άγραφο για την προστασία της γραφής Braille, το κόστος του οποίου θα είναι όπως και του οπισθόφυλλου 0,10 ευρώ.

Οι τιμές επιβαρύνονται με ΦΠΑ 6%.

 

Το κάθε κατάστημα μπορεί να προμηθευτεί όσους καταλόγους θέλει χωρίς να είναι δεσμευτικό πόσους και μπορεί να γίνει επανεκτύπωση ανά πάσα στιγμή και επιπλέον χωρίς την επιβάρυνση του πρωτοτύπου.

Η μεταφορά και παράδοση των εντύπων Braille μπορεί να πραγματοποιηθεί ατελώς από τα ΕΛ.ΤΑ. Σε περίπτωση που επιθυμείτε άλλον τρόπο παράδοσης θα πρέπει να ενημερώσετε σχετικά και το κόστος αυτό θα επιβαρύνει τον παραλήπτη.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: οι τιμοκατάλογοι θα περιέχουν και τις τιμές σε γραφή Braille οπότε θα πρέπει να περιμένετε για να δούμε την εξέλιξη αύξησης του ΦΠΑ και να έχετε αποφασίσει την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η κάθε επιχείρηση. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να προβείτε σε έκδοση νέου πρωτοτύπου τιμοκαταλόγου.

 

Για όλα τα παραπάνω και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με τη δημιουργία τιμοκαταλόγων στη γραφή Braille, επικοινωνείτε απευθείας στο Εκτυπωτικό Τμήμα Braille του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, καθημερινά 7:30-14:00 στο 210 9415222.

Email αποστολής των καταλόγων σε Brailleinfo@fte.org.gr